Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (10:06 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Bohyně na Kopanicích [ Pověst ]

Civilizací jen málo dotčená krajina Moravských Kopanic vám nabídne překrásné výhledy na pestrou mozaiku drobných políček, sadů, remízků a bělokarpatských luk - s orchidejemi. Kraj moravských kopanic je plný pověr a čarodějnictví, ale také lidových písní a krásných výšivek. K tajemstvím patří poklady z dob zbojnických a také některé prameny, studánky a mořská oka, které nikdy nevysychají.
Při toulkách Bílými Karpaty lze ještě dnes spatřit i původní sušárny na ovoce. To byla teplá a voňavá místa pro koštování výborné místní slivovice a besedy sousedů. Některé pověsti hovoří o tom, že právě zde se občas zastavily i bytosti nadpřirozené.
V několika chalupách zde ještě dodnes žijí bohyně (pro místní čarodějnice). Nejznámější z nich jsou bohyně ze Žítkové. Setkat se s nimi dnes ale není snadné.

"Je to malé hnízdečko ta Žítková, vlastně jsou to jen kopanice, ale široko daleko známé. Vždyť zde bydlejí ...bohyně jenž nejen umějí léčit, nýbrž i vynajíti ukradené, začarované a nevyzpytatelné věci. Dovedou vyrovnávati spory a sváry, po případě je ale též dovedou způsobit a rozdmýchati. Dovedou pomáhat milencům neb zamilovaným ve všech jejich tužbách. Zkrátka a dobře, ony dovedou vše, všecinko, ony objasní vše". J. Hofer (1912).

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.uherskobrodsko.cz

Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 07.05.2003 v 07:57 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz