Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (09:23 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Nový Zámek [ Zámek ]

Zámek Studénka
Zámek Studénka
Barokní zámek z poloviny 18. století, který byl přestavěn na renesanční zámek. V 19. století byl upraven novogoticky. Nachází se zde Vagonářské muzeum, jehož vlastníkem je od roku 1. dubna 2003 město Studénka a provozovatelem Městské kulturní středisko Studénka, sídlí v budově zámku. Mimo něj se zde nachází obřadní síň městského úřadu, knihovna městského kulturního střediska, učebna základní umělecké školy a klubovna Českého svazu ochránců přírody. Jednopatrová budova zámku ve Studénce byla dokončena v roce 1750 přestavbou staršího zámku, uváděného v historických pramenech již v roce 1705. V letech 1860 až 1863 se k zámku přistavěla věž a vížka s točitým schodištěm. Uskutečnila se i přestavba jednopatrové budovy, do níž se instalovalo mramorové schodiště s litinovým zábradlím vyrobeným v železárnách v Blansku. Kolem zámku byl zřízen park, do kterého byly vysázeny mnohé cizokrajné dřeviny. Po první světové válce se v zámku nacházela obchodní škola legionářů (upomínkou na ni je pomníček vlevo před vstupem do budovy), poté učebny měšťanské školy a ve zbývající části zámku obecní byty. V roce 1936 odkoupila od knížete Blüchera zámek včetně parku obec Studénka. Dnes je majetkem města Studénky.

Podnětem k založení Vagonářského muzea se stala úspěšná výstava k 55. výročí zahájení výroby kolejových vozidel ve Studénce, uspořádaná v roce 1956 v prostorách závodního hotelu .

Po dohodě mezi Vagónkou Tatra Studénka - Butovice n.p. a Místním národním výborem ve Studénce se sídlem muzea stala věžovitá část zámku, kde byla v květnu následujícího roku uspořádána výstavka k historii podniku.

První dva sály se pro návštěvníky zpřístupnily v květnu 1961 a do roku 1965 se expozice rozrostla na pět sálů, v nichž se prezentovaly počátky kolejové dopravy a vagonářské výroby na našem území, historie podniku do roku 1960 a vývoj jednotlivých částí kolejových vozidel. V současné době jsou návštěvníkům k dispozici tři předsálí a šest výstavních sálů. V jednom z nich je umístěn panel s funkční modelovou dráhou - největším lákadlem pro hravé děti každého věku.

Muzeum postupně získávalo nové exponáty a jeho poslední obsahové uspořádání se provedlo na počátku roku 2003, kdy byly zpracovány materiály do roku 2002. Zpracováním historických materiálů je vagonářské muzeum ojedinělým evropským unikátem.

PROVOZ MUZEA:
květen - září

OTEVÍRACÍ DOBA:
Po, Út zavřeno
St - Ne 10:00 - 16:00
Svátky 10:00 - 16:00
(pokud připadne svátek na pondělí nebo úterý, platí tato otevírací doba)

Pro hromadné návštěvy lze po telefonické domluvě sjednat i jiný termín.

VSTUPNÉ:
děti do 6 let (v doprovodu osoby starší 10 let) zdarma

mládež do 15 let, důchodci, ZTP
15,-- Kč

dospělí 30,-- Kč

rodinné vstupné (2 dospělí + 2 a více dětí)
75,-- Kč

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zámek Studénka
Panská 229
742 13 Studénka
Česko (CZ)
tel: (+420) 556 401 285

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Markéta Kvitová (Informační centrum Nový Jičín) org. 56, 14.09.2006 v 12:06 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz