|
Maso [ Specialita k jídlu ]V minulosti neměl maso ve výživě obyvatelstva příliš významné místo. Opovrhováno bylo koňským, psím, kočičím, ale i kozím masem. Toto maso jedla pouze chudina. U sedláků měli maso každou neděli, a to od zimy do léta uzené vepřové maso, na podzim skopové maso a ve sváteční dny i maso hovězí, slepičí. V panské a měšťanské kuchyni se vařilo více masa, a to zejména masa hovězího, ale na panské tabuli nechyběla ani kůzlata, jehňata, kohoutci, kuřata, husy a zvěřina. Ani v druhé polovině 19. století a v prvních letech 20. století se vyživovací poměry mnoho nezlepšily. Masa o něco přibylo, a to zejména masa vepřová, zvýšil se prodej masa ve městech. Zavedením sporáků a trouby na pečení umožňovalo pestřejší úpravu masa.
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz, součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
|
Březen-na pec si vlezem. Březen-za kamna vlezem. Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé. V březnu vítr břízy fouká. V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest. Březnové slunce má krátké ruce. Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát. Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj. Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl. Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
|
|
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.
|
Zdroj: www.meteopress.cz
|
|
|