Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (02:08 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Z Pusteven přes Radhošť do sedla Pindula [ Turistická trasa KČT ]

Z PUSTEVEN PŘES RADHOŠŤ DO SEDLA PINDULA
9 km, modrá značka

Mezi Pustevnami a Radhoštěm nejfrekventovanější hřeben Beskyd. Množství výhledů, nenáročná trasa s minimálními výstupy, v závěru prudké klesání.

Z Pusteven, od chaty Šumná, jdeme po modře značené trase, vlevo horní stanice sedačkové lanovky a vleků, přejdeme silnici a širokou kamenitou cestou mírně stoupáme okolo stanice Horské služby, Valašské koliby a dřevěných kiosků se suvenýry a občerstvením ke stylovému vyhlídkovému altánu "Cyrilka". Odtud výhledy na celé sedlo Pustevny, za ním Tanečnice, Čertův Mlýn, Kněhyně, rozložitý Smrk a s věží vysílače Lysá hora. Od rozhledny jdeme již po širokém hřebenu lemovaným zakrslými stromy a kosodřevinou. Asi po 1 km budeme stát u sochy pohanského boha Radegasta (kdo si sáhne na kulatou sponu jeho opasku a bude mít při tom nějaké přání, možná se mu splní). Vlevo odbočuje žlutá značka k chatě Skalíkova Louka. Cestou po hřebeni protneme na rozcestí Radhošť - hřeben zelenou značku mezi Dolní Bečvou a Trojanovicemi-Ráztokou a za nedlouho se dostaneme k horské chatě Radegast (stravování a ubytování). Odtud je to na samotný vrchol Radhoště 500 metrů.

Na vrcholu je dřevěná poutní kaple sv. Cyrila a Metoděje a vedle ní sousoší obou věrozvěstů od Albína Poláška (je autorem i sochy Radegasta). Z vrcholu můžeme vidět na jihu Vsetínské vrchy, Javorníky, Strážovské vrchy a Malou Fatru, na severu Jeseníky, Frenštát a Ondřejník, východním směrem je Kněhyně, Smrk a Lysá hora. Z vrcholu Radhoště scházíme prudce dolů okolo lyžařského vleku, vcházíme do nízkého bukového lesa s množstvím palouků a porostů borůvčí, les přechází v louku na mírnějším hřebeni, příjemné místo k posezení, před námi pohledy na Černou horu a za ní Rožnov. Kousek pod námi rozcestí Velká Polana, odbočujeme vlevo a vysokým bukovým lesem scházíme prudce dolů do širokého sedla, vystoupíme na malý vrchol Kaní a z něj serpentinou do sedla Pindula k hlavní silnici spojující Frenštát s Rožnovem. V sedle je Zbojnická koliba.



Dopravní spojení:
Z Frýdku - Místku do Frenštátu vlakem, autobusem do Trajanovic-Ráztoky, sedačkovou lanovkou na Pustevny. Z Rožnova autobusem nebo autem přes Prostřední Bečvu na Pustevny.

Autem přes Frýdlant nad Ostravicí, Kunčice pod Ondřejníkem do Trojanovic a pak sedačkovou lanovkou na Pustevny (parkoviště u hotelu Ráztoka) nebo autem z Frýdku - Místku přes Frenštát, Rožnova, do Prostřední Bečvy a odtud výjezd na Pustevny (parkoviště na Pustevnách).

Ze sedla Pindula autobusem do Rožnova nebo Frenštátu, vlakem z Frenštátu přes Frýdlant nad Ostravicí do Frýdku - Místku. Parkoviště v sedle Pindula.


Zpracovali manželé Horečtí

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.KCT-MSK.cz

AKTUALIZACE: Kateřina Krestová (Městské kulturní středisko) org. 56, 24.06.2008 v 10:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz